ponedeljek, 8. julij 2013

Nevihta bo.

Še nikoli nisem doživela tropske nevihte. In tudi upam, da je ne bom. Čeprav se napoveduje. In prihaja. Čuden občutek je, ko na radarju vidiš, da se bliža nekaj ogromnega, s premerom do 200 km, pa nimaš niti najmanjšega vpliva na to. Izdana so bila opozorila za Saint Lucio, Martinique, Guadeloupe in Barbados. In potem so opozorilo še nekoliko razširili. Ker nikoli ne veš, zadeva pridobiva na hitrosti, se giblje v nepredvidljivih smereh... Bolje pretirano opozarjati ljudi, kot da bi nam bilo pozneje žal. Do stopnje orkana naj se tukaj nad nami še ne bi razvilo, ampak, kot že rečeno, nikoli ne veš. Sploh pa napovedujejo slabenje vetrov v naslednjih dneh. Trenutna hitrost s katero se giblje v smeri zahoda (potuje iz JV-V, nekje 800 km od Barbadosa) je največ nekje okrog 70 km/h. 
Danes približevanje tropske nevihte napoveduje malo vetra, ki v lažjih sunkih piha že od jutra. Močni nalivi v zgodnjih jutranjih urah, kar pa je normalno za ta letni čas, saj se obdobju v katerem smo, ne reče kar tako "hurricane season". Oblačno vreme, z vmesnimi sončnimi obdobji. Za sedaj nič kaj drugače kot lansko leto. 

V času, ko sem se privlekla s plaže in na verandi brala knjigo, je potrkala gospa, ki skrbi za čistočo v najini hišici, prinesla je košaro. V primeru orkana, je dejala. Ker me je zanimalo kaj so nama prinesli, sem skozi prozorno folijo, s katero je pokrita košara, pokukala kaj po njihovem mnenju potrebujemo. Lepo zložen WC papir, sveže brisače in dodaten sladkor, mi najbrž ne bodo rešili življenja, v primeru, da se Chantal (ja, ime ima pa nežno in simpatično) razdivja, bodo pa najbrž rešili dan, če se sproži kakšen zemeljski plaz in osebje ne bo uspelo do časa priti na delovno mesto. 

Torej, bomo videli. Nihče tukaj ne dela kakšne posebne panike. Umaknili so sicer viseče mreže z vseh verand in pospravili blazine z ležalnikov, odstranili so tudi senčnike, tako na obali kot pri bazenu. Vse stvari, ki bi jih že malo močnejši veter odnesel. Normalno. 
Tudi jaz, ki sem rojena za paničarit, tokrat predvsem uživam v današnjem dnevu. Moja edina skrb je, da ne bi bilo preveč močnih vetrov, saj je za hišo drevo, ki ga utegne kakšen sunek podreti in to, da bi kuhar jutri vseeno uspel priti v službo. Ne glede na vreme. 
In ne, nimam slabega občutka. Mislim, da jo bomo dobro odnesli. :) 

Če vremenska napoved ne odnese s seboj internetne povezave, se oglasim, ko bo Chantal bližje.

Do takrat pa... take it easy. :)


Ni komentarjev:

Objavite komentar