nedelja, 26. april 2009

Cepljenje

V četrtek sva opravila še eno pomembno stvar pred potovanjem - cepljenje. Seveda se nikakor ni potrebno cepiti in je vse stvar vaše izbire. Ker pa bova v življenju (ja, že trkam na les) opravila še kar nekaj potovanj, pa se mi zdi to povsem pametna izbira. Ker Ekvador spada med območja, kjer se pojavlja tudi rumena mrzlica, sva dobila cepivo proti tej bolezni. Poleg tega, da je pri rumeni mrzlici skoraj 60% smrtnost, pa je problem tudi v tem, da lahko na katerem od letališč (v ZDA ali pa Evropi, v najinem primeru) od vas zahtevajo certifikat o cepljenju proti prej omenjeni mrzlici. No, če tega nimate pri sebi vas bodo najbrž z največjim veseljem zaprli v karanteno. Na vaše stroške. Torej, če komu že ni ljubo njegovo lastno zdravje, pa naj mu bo ljub vsaj denar.
Poleg rumene mrzlice sva se odločila tudi za cepljenje proti hepatitisu A. Zadeva se prenaša z okuženo hrano in vodo in se jo, glede na to, dobi precej lažje kot bi si mislili. Cepljenje je potrebno ponoviti čez šest do dvanajst mesecev, potem pa je telo zaščiteno 10 let. Za rumeno mrzlico pa zaščita velja že z enim odmerkom cepiva (ravno tako 10 let).
Vse takšne in drugačne podatke se dobi s klikom na spletno stran Zdravi na pot, kjer so navedene tudi telefonske številke ambulante za popotnike. Midva sva naletela na prijaznega zdravnika, ki nama je posredoval še nekoliko več informacij o malariji in zaščiti pred njo, ter drugih možnih boleznih.

Dan odhoda se kar hitro približuje, zato moram dokončati tudi še nekatere druge obveznosti, potem pa lahko brez skrbi odidem... :)

Ni komentarjev:

Objavite komentar